Tyresö fotoklubb - kort historik

1962
Grundades smalfilmsklubb Hobbyfilm Duvan som från början verkade i Östberga, Örby och Tantogården på Södermalm. Första året deltog fyra filmer i klubbtävlingen som vanns av Curt Allerberg med filmen "Riksgränsen".

1965
Hobbyfilm Duvan utsågs till bästa filmklubb i tävling hos Sveriges smalfilmsförbund.

1966
Debutanten Bosse Parnevik vann klubbtävlingen med "Ringmärkt" i hård konkurrens med ordförande Sigvard Johansson. Åtta filmer gjorda av sex medlemmar deltog i tävlingen.

Klubben flyttade till Hägerstensåsens Medborgarhus.

Klubben hade 25 medlemmar.

Klubben hade 18 medlemmar.

1972
Klubben flyttade till Föreningsgården Björkbacken i Bollmora, Tyresö. Lokalen var gratis, vilket var nödvändigt för att medlemsantalet hade gått ner och den gamla lokalen var för dyr. Nya medlemmar värvades. Samarbete med Tyresö fotoklubb som höll på med svartvita stillbilder.

1974
Hobbyfilm Duvan bytte namn till Smalfilmsklubben Duvan för att ge ett seriösare intryck.

Klubben hade 44 medlemmar.

Klubben flyttade till Nya Föreningsgården på Västangränd.

1983
Smalfilmsklubben Duvan bytte namn till Kameraklubben i Tyresö för att många medlemmar ägnade sig åt stillbilder. Duvan, brevduvan, stod för kommunikation mellan människor och fanns kvar som klubbens symbol.

1996
Klubben flyttade möten från Föreningsgården till Sjötungan på Myggdalsvägen. Det första Kamerabladet kom ut. Klubben har 25 medlemmar.

Klubben hade 29 medlemmar.

Klubben fick en egen hemsida.

2008
Klubben fick sin nuvarande hemsida, där program, tävlingsresultat mm. finns att läsa.

2009
Kameraklubben i Tyresö bytte namn till Tyresö Fotoklubb, ovetande om att det hade en gång funnits en annan klubb med samma namn.

2012
Tyresö Fotoklubb fyllde 50 år! I september hölls jubileumsfest på Alby friluftsgård.

2013
Klubbens medlemsantal har vuxit så mycket att byte av lokal blev nödvändigt. Numera håller klubben till i i kulturcentrum Kvarnhjulet. Klubben hade 39 medlemmar.

2014
Tyresö Fotoklubb har jubileumsutställning i Tyresö konsthall med 24 utställande medlemmar.

Tyresö fotoklubb fyllde 50 år 2012!

Fotoklubbens historia började 1962 som smalfilmsklubb Hobby-film Duvan. Sedan byttes namnet till Kameraklubben i Tyresö för att 2009 ändras till det nuvarande namnet Tyresö fotoklubb.

När någon fyller stort och jämt ska det självklart firas. Fotoklubbens jubileum har uppmärksammats i samband med flera aktiviteter under året.

Kollege med gamla foton och dokument har visats i samband med klubbens utåtriktade aktiviteter: utställning på Trollbäckens bibliotek, Kulturdag i Tyresö centrum och Tyresöäfestivalen.

Den 15 september firades bemärkelseåret med en fest på Alby friluftsgård. På sida Jubileum kan du läsa mer och se bilder från festen.

Under våren 2014 fick fotoklubben äntligen tillfälle för stor jubileumsutställning i Tyresö konsthall. Det blev en fin och välbesökt utställning dör 24 av klubbens medlemmar ställde ut.