Om lärande

Lärande är aktiviteten där vi vill lära oss mera om olika fototeorier och tekniker.

De flesta teman innebär både ett teoretiskt avsnitt, praktiska övningar hemma och redovisning av hemuppgiften. Vid redovisningen pratar vi om hur bra vi har lyckats genomföra uppgiften enligt dagens tema.

Även då vi bara har en föreläsning utan hemuppgift och redovisning, rekommenderar vi att testa de genomgångna teknikerna i praktiken.

Teman presenteras i föreläsningsform av en eller två klubbmedlemmar, men det är önskvärt att alla tänker till kring det kommande ämnet i förväg. Samtal och utbyte av erfarenheter kring temana välkomnas.

För egna övningar i studiofotografering finns det blixtar i studion. Läs då först bruksanvisningen.

Kommande teman inom lärande finns listade i programmet. Styrelsen tar gärna emot önskemål om ytterligare teman för vårt gemensamma lärande.

Kreativ bildanalys

Vi kan alltid bli bättre på att se på bilder. Här är några tankar och idéer om hur vi kan utveckla vårt seende. Kanske kommer dessa till nytta vid redovisningar av hemuppgifter inom lärande, men även vid tävlingar. Men även när vi ser på andra bilder.

Du ska först och främst se hur väl bilden illlustrerar temat eller tekniken vi just har tränat på. Vid kollektioner ser du också hur väl de olika delarna hänge ihop med varandra.

Du kan titta på komposition, originalitet och teknik, men även budskap och hur fotografen har lyckats förmedla det.

Det är viktigt att du motiverar dina åsikter. Det räcker det inte att säga att en bild är bra. Fotografen är mer hjälpt av att höra vilka detaljer som är bra och varför, liksom tankar om vad skulle kunna göras bättre och på vilket sätt.

Ge både positiv och negativ respons. I varje bild finns det något som är bra. Ta fram det, även om du som betraktare inte tycker om just den bilden. Det sägs att man alltid ska börja och avsluta med något positivt, däremellan kan man lägga fram det negativa, som ju också finns i de flesta bilder. Båda sidorna behövs.

Bildanalys ska vara saklig och respektfull. Den ska handla om bilden, inte om fotografen. Alltså inga personangrepp. Hur vi upplever en bild är högst personligt. Betraktarens upplevelse måste också respekteras, även om den skulle skilja sig från fotografens egen åsikt och avsikt med bilden.

Kreativ bildanalys ska hjälpa oss att bli ännu bättre fotografer.

Artiklar om fototeori

Här kan du läsa artiklar och idéer om fototeori och olika tekniker som har presenterats på klubbmöten:

Bildanalys, © Åke Lundeqvist

Bildformat, © Åke Lundeqvist

Olika ljus, © Åke Lundeqvist

Konvertera till svart-vitt, © Lars Ternblad

Komplexa bilder, © Åke Lundeqvist.

Extrem makro, © Åke Lundeqvist.

Presentation, © Urban Arvidsson.

Långa slutartider, © Tony Romo.

Undervattensfotografering, © Bertil Björklund.

Bildpresentation, © Bergström.

Dokumentär stil, © Annette Urbach.
Intressanta filmer i sammanhanget är:

Hitta motiv - Crush the Composition, film med föredrag av Scott Kelby.

Filma videoproduktioner för webben, tips av Andreas Hillerborg om filmning med DSLR-kamera.

Manuell exponering, artikel som inspirerade Ann-Mari Dublin.

Fotografik, © Åke Lundeqvist.

HDR, © Lars Ternblad.

Komposition, © Åke Lundeqvist.

Fota med skärpa, © Ann-Mari Dablin.

Färger och skrivare, © Åke Lundeqvist.

Justeringslager och lagermasker, Del 1, del 2 och del 3, © Lars Ternblad.

Lightroom, av Eddie Alestedt via Jan Bergström.

Färger i bilden, © Jan Bergström.

Makrofotografering, © Åke Lundeqvist.

Mörkerfotografering, © Hans Källgrens och Agneta Samuelsson.

Svartvitt kontra färg, © Bengt och Lars Pettersson.

Budskap i bild, © Åke Lundeqvist.

Rörelse i bild, © Jan Bergström.

RAW-format, © Jan Bergström.

Djup i bilden, © Agneta Samuelsson.