Mötet den 8 december

Tyvärr måste vi än en gång ställa in teknikdelen om att arbeta med lager i Photoshop på grund av sjukdom. Men vi återkommer med det nästa år.

Istället började vi med redovisning av bilder kring tema "Fånga mörkret". Många olika sorters mörker, flera från Nyfors.

Resultaten för 2009 redovisades och vinnarna applåderades. Åke vann, Ann-Mari kom tvåa och Riitta trea.

Sedan gottade vi oss med flertal bildvisningar. De som varit med på utflykten till Norra länkens tunnlar visade bilder därifrån. Vi fick se mörkerbilder från Nyfors och Skogskyrkogården samt höstliga lekar bland lönnlöven. Allra sist tog Bertil oss till en blötare värld med exempel på svårigheter och möjligheter med undervattenfoto.

Kvällen avslutades med glöggfika och umgänge.

Mötet den 17 november

Lokalen var välfylld av entusiastiska fotografer. Välkommen till en till ny deltagare!

Fortfarande bara två bidrag till visitkortstävlan. Vi vill ha en ordentlig tävling med fler bidrag att välja på. Alltså förlängs tävlingstiden tillsvidare.

Teorigenomgången om lager i Photoshop sköts upp till nästa möte. Istället pratade Ann-Mari utifrån sitt bildspel om att fota med skärpa. Det kan ni se på Teknik.

Om utställningen på Trollbäckens bibliotek i januari: vi försöker få plats med 2 bilder var med tema "vatten" och 4 var med fritt tema. Maximimåttet A3, alltså 30x40cm inklusive eventuell ram eller passepartout. Var och en får skriva en liten presentation om sig själv.

Kvällens tävling med tema "hittade prylar" vann Janne med en kollektion skrynkliga aluminiumburkar. På andra plats kom Riitta med strandfynd och på tredje plats Ann-Mari med rostiga prylar i skogen. Årets vinnare kommer att koras på nästa möte.

Vi ska på utflykt lördag den 5 december till Norra länkens tunnlar i 15 meters djup under Eugenia-tunneln. Samling på Coop-parkering kl 11.00. Bertil förser oss med kartor. Medtag stativ och blixt.

Kvällen avslutades med Jannes bildvisningar från Beckholmen och Röttlekvarn, båda bildserierna sparsamt utvalda utifrån berättelsen.

Mötet den 27 oktober

Fotoklubben hade återigen glädjen att välkomna nya deltagare till mötet.

Det fanns bara ett bidrag till visitkortstävlan. Tävlingstiden förlängs till nästa möte.

Agneta var sjuk så vi hjälptes åt med tips inför mörkerfotografering. Nu finns tips även skriftligt, se på Teori och praktik. Redovisning av hemupgiften den 8 december.

Söndag den 8 november går vi till Nyfors och tränar på mörkerfotografering.

Vi visade och diskuterade kring var sin bild från hemupgiften "Svartvitt". Det går att göra svartvitt på många olika sätt. Vi kan alltså träna ännu mera.

Som vanligt bildvisning som avslutning. Hasse visade nya bilder på dovhjortar, liksom svanar, rådjur, strömstarar och bergsklättrare. Lasse tog oss till ett nerlagt varv.

Mötet den 6 oktober

Fotoklubben kommer att ställa ut på Trollbäckens bibliotek i januari.

Vatten är det gemensamma temat för 1-2 bilder var. Därutöver får vi ha 4 valfria bilder var. Bilderna får vara i A3 storlek (30x42 cm).

Mer om utställningar och tävlingar finns att läsa på sidan På gång, bland andra om tävling "Visitkort".

Därefter berättade Eddie hur man på flera olika sätt kan skärpa bilder i Photoshop.

Så var det dags för tävling med tema "Dramatik". Åke vann överlägset med ett brinnande hus. På delad andraplats kom Riitta med två bilder och Ann-Mari och Rickard med var sin. Du kan läsa mera på Tävlingaroch se bilderna på startsidan.

På kvällens bildvisning visade Ann-Mari de olika momenten för en bild med kaffe över tangentbord. Hasse tog oss till Klövberget och Stockholms gator samt lät oss komma nära både dovhjortar i Mariefred och häger i Nyfors.

Mötet den 15 september

Vi började med rapporter från Albydagen och gick sedan direkt in på kvällens tema: teori om svartvit fotografering.

Bengt och Lasse hade gjort en presentation med text och bilder. Den kan ses på sida Teori och praktik.

Nu har vi alla i uppgift att förbereda ett svartvitt foto att visa på mötet den 27 oktober. Tala då gärna om vad du gjort med bilden.

Kvällen avslutades med bildvisningar. Janne visade oss Riga både på nyår och sommar. Hasse tog oss till östra Finland bland björnar, vargar och järvar.

Mötet den 26 augusti

Sommaruppehållet är till ända och klubbens fotohöst satt igång.

Sommaren verkar ha varit skön, åtminstone för dem som deltog i kvällens tävling, av bildspelen att döma.

Vi började dock med påminnelse om Albydagen den 5 september. Många krafter behövs för göra iordning utställningen och representera klubben. Innan det ska bilder både bytas ut på friluftsgårdens övervåning och sättas upp på skärmar för den sedvanliga mobila utställningen. Janne ska justera klubbens gamla reklamblad.

Hasse och Bengt har på brukshundsklubbens önskan dokumenterat klubbmästerskap i lydnad. Hasse visade sina bilder därifrån. På Albydagen får vi ett nytt tillfälle att fota hundar.

Höstens första tävlingstema var "Sommarbildspel". Åke fick kvällens högsta poäng med natt i Göteborg. På andra plats kom Lasses sommarlov i skärgården och på tredje plats Jannes serie från Nämndö. Läs mer på sidan Tävlingar. Vinnande bildspel kan du se på startsidan.

Kvällen avslutades med Lasses bildvisning av kanoner och hemliga rum på Arholma.

Mötet den 23 juni

Vi började med planering av Albydagen lördag den 9 september kl 11-14.

Senast kl 10 ska vi vara på plats för att sätta upp våra skärmar.

Lördag den 29 augusti kl 10-11 ska vi byta ut bilderna i fotoutställningen på friluftsgårdens övervåning. Ytterformat 40x30 cm, ca 5 bilder var och små lappar med uppgift om fotograf och bildtitel. Åtminstone någon bild får gärna ha Tyresöanknytning.

Måndag den 31 augusti kl 19 ska vi samlas vi i studion/labbet för att göra ordning våra bildpresentationer på skärmarna. En skärm/fotograf och 1-2 skärmar med klubbens utflykter etc.

Sedan var det dags att lägga fram våra tävlingskollektioner kring temat "Kurvor". Kvällens högsta poäng fick Riitta med kurviga tågbanor på Gröna Lund i kvällsmörkret. På andra plats kom Ann-Mari och på tredje plats Åke. Läs mer på sidan Tävlingar. Vinnande kollektionen kan du se på startsidan.

Vi hade också bildvisningar från utlykterna till Eriksdalslundens koloniområde och Sandemar. Ann-Mari hade gjort fina bildspel med musik om utflykten och Paris.

Terminens sista möte avslutades med önskan om skön sommar och mycket lyckosamt fotande inför sommarbildspelet.

Mötet den 2 juni

Mötet började med styrelsens redovisning av planerade teman för hösten.

Hela höstens program kommer att läggas ut på Aktuellt-sidan.

I år kombineras Albydagen med multisportdagen lördagen den 5 september. Fotoklubben ska till dess förnya sin utställning på friluftsgårdens övervåning (ca fem bilder var, varav en eller två får gärna ha Tyresöanknytning). Medlemmarna får också presentera sig med egna foton på skärmar (en skärmsida var i mån av plats, max A4 stora bilder) någonstans nere på ängarna. En skärm ska fyllas med bilder från klubbens utflykter.

Janne höll i en föredömlig föreläsning om skillnader mellan bildformat JPEG och RAW. Därefter blev det givande diskussioner när vi redovisade våra uppdragsbilder kring temat "Budskap i bild".

Sist tog Hasse oss till Kreta med sin bildvisning.

Mötet den 21 april

Mötet började med att namnändringen till Tyresö fotoklubb bekräftades stadgeenligt av enhälliga mötesdeltagare.

Den som vill ha logot med det nya namnet kan höra av sig till Åke via hemsidesadressen (se Om klubben).

Åke gjorde en utomordentlig presentation av uppdragstemat "Budskap i bild" som är utlagd på Uppdraget. Nu är det bara att testa! Den 2 juni får vi redovisa våra funna budskap i bild. Dessutom ska vi ha tekniksnack om bildformat, t.ex skillnader mellan JPEG och RAW, som presenteras av Eddie och Janne.

Sedan var det dags för tävlingen med tema "Ensam" med tre separata bilder. Som så ofta fick Ann-Mari flest poäng, följt av Agneta och Riitta. De tre vinnande bilderna finns att se på första sidan och poängställningen på Tävlingar. Som vinnande fotograf i klubbtävlingarna 2008 utdelades ett diplom till Ann-Mari.

Kvällen avslutades med bildvisningar. Hasse visade fantastiska fåglar i april och Ann-Mari lät oss följa grodornas oskygga parningslekar. Eddie visade fler exempel på tema "Ensam" och andra humoristiska inspirationsbilder.

Mötet den 31 mars

Kameraklubben hade årsmöte i samband med klubbmötet den 31 mars.

Ny styrelse valdes och finns att se under fliken Om klubben. Det hade kommit en motion om namnbyte, vilket behandlades och klubbades genom. Kameraklubben heter nu Tyresö fotoklubb.

Vi planerade också utflykter och aktiviteter. Utöver aktivitetskällens utflykt till Eriksdalslunden den 12 maj (läs på Program och Aktivitetskvällar) bestämde vi att åka till Sandemars naturreservat i Haninge söndag den 7 juni. Lördag den 19 september ska vi delta på Albydagen då vi även byter bilder på vår fotoutställning på friluftsgården. Förutsättningar till eventuell höstutflykt till Riga ska undersökas.

Efter årsmöteshandlingarna var det dags att resonera kring våra uppdragsbilder med tema "Rörelse i bild".

Resten av kvällen ägnades åt fika, samtal och bildvisning. Janne tog oss till Nya Zeeland och dess olika typer av natur med vattenfall, skog, vulkaner och hav varvat med bland annat gamla krogar.

Mötet den 17 februari

Åke och Riitta fick mycket uppskattning för hemsidan.

Dock efterlyste redaktörerna fler fotografpresentationer och bildgallerier.

Nästa möte ska bli vår första aktivitetskväll i studion (det som förr var bara fotolabb) på Myggdalsvägen 114. Vi får på prova att använda studioblixtar i porträttfotografering av varandra.

Kvällens tävling bestod abstrakta bilder. Bäst lyckades Ann-Mari och Åke, tätt följda av Janne. Röstningen skedde som vanligt men poängställningen räknas efter nya regler som du kan se på sidan Tävlingar.

Janne presenterade uppdraget "Rörelse i bild" med en sammanställning som han delade ut och förklarade. Hasse kompletterade med lämpliga bilder.

Kvällen avslutades med Hasses bildvisning från hans besök vid hjorthäng i Mariefred. Många fina hjortar blev fångade med kameran, liksom januarifåglar i Tyresö.

Mötet den 20 januari

Lasse informerade att han varit på föreningsråd hos kommunen för information och planering av föreningarnas gemensamma aktiviteter.

Årsmötet bestämdes till den 31 mars kl 18.30. Kvällen fortsätter därefter med klubbmöte i vanlig ordning.

Teman för vårens tävlingar, uppdrag och aktiviteter bestämdes, se Program under fliken Aktuellt. Nästa möte är aktivitetsskväll då vi ska vara i studion och lära oss att använda studioblixtar.

Svante berättade att han har färdigställd sin egen studio som klubbmedlemmarna får låna.

Efter fikat var det dags att redovisa uppdraget "Djup i bild". Det blev intressanta samtal kring varje bild som först presenterats av fotografen.