Mötet den 14 december

Årets sista möte började inte riktigt som tänkt. Föreläsningen "Brus och korn" fick på grund av förhinder skjutas upp till januarimötet.

Styrelsen har planerat stor del av vårens program men lämnat sista temat för Teori och praktik fritt för önskemål. Inget beslutades ännu.

Kvällens tävling handlade om julkort. Vi hade ovanligt få tävlingsbidrag, bara 13 stycken, men poängen fördelades ganska jämt. Högsta poängen fick Eddie med en liten fågel på kortet, därefter Ann-Mari med Nyfors och på tredje plats kom Riitta med julängel. Läs mera på Tävlingar.

Traditionsenligt i december bjöds det på glögg och pepparkakor på fikarasten.

Kvällen avslutades med bildvisningar. Agneta hade varit i Sydafrika och visade bland annat bostadsområden och nationalparker med vilda djur. Hasse tog oss ut i den svenska naturen med gråhäger, strömstare och annat, och sedan till julsalongens vernissage. Med Janne och hans familj fick vi turista i London.

Mötet den 23 november

Det planerade föredraget om "Brus och korn" blev inget av på grund av förhinder. Istället ska vi ta det nästa gång varpå redovisningen skjuts upp till januarimötet.

Istället blev det snabbt tävlingsdags med Lars Ternblad som domare. Våra kollektioner på "arkitektur i svartvitt" lades ut på bordet och Lars valde ut de tre kollektioner han tyckte bäst uppfyllde kraven på svärta, ljushet, bra kontrast och intressant bildinnehåll. De utvalda hörde till Ann-Mari, Rickard och Bertil. Läs mer på Tävlingar.

Som vanligt avslutades kvällen med bildvisningar. Vi fick göra två resor: steniga Småland med Janne och Slovakien med Bertil.

Mötet den 26 oktober

Mötet började med redovisning av teori och praktik-uppgiften "panorama".

Därefter höll Åke ett föredrag om färger och skrivaresom finns att se på sida Teknik under artiklar.

Mötet avslutades med bildvisningar, bland annat Riittas resa till Ösel, Estland.

Mötet den 5 oktober

Vår gästföreläsare fotograf Peter Eriksson välkomnades och fick börja kvällen med att berätta om sitt fotograferande från start till idag.

På hans hemsida www.petere.sekan ni se bilderna som han visade.

Peter fick också vara domare i dagens tävling vilket han gjort tidigare hos tre andra klubbar. Vår tävling höll den med högsta och jämnaste kvalitén, tyckte han, men att välja de bästa bilderna säger mer om domaren än om deltagarna. Han fick dock lov att både välja och rangordna de utvalda bilderna, varav de tre bästa finns på startsidan. Läs mer på Tävlingar.

Kvällen avslutades med bildvisningar. Ann-Mari lät oss njuta av fantastiska naturupplevelser i Svalbard, med Hasse fick vi återuppleva utflykten till Drottningholms slottspark och Tony berättade en sorglig och tragisk fågelhistoria.

Mötet den 14 september

Den här gången var vi lite färre än vanligt och vi började med att utvärdera Tyresöfestivalen.

Utställningen var fin men tyvärr hamnade vi lite i skymundan bakom branbilarna. Vi fick gå ut och
göra reklam. Trots allt kom det en del besökare men till nästa år får vi göra stora skyltar/pilar.

Därefter visade Eddie hur man kunde skapa panoramabilder genom att sätta ihop flera bilder till en stor. Vi fick också lära oss vad man skulle tänka på då man tar bilderna och hur man kan jobba i Photoshop Photomerge eller i andra programvaror. Se extern-sidanför programtips. En mycket uppskattad genomgång

Efter fikat blev det bildvisning. Jan visade ett bildspel med tema "trä" från Småland. Åke visade bilder från Pärnu i Estland och Hans visade många vältagna naturbilder.

Mötet den 24 augusti

Lokalen fylldes med glatt återseende efter sommaren och välkomnande att nya deltagare.

Tyresöfestivalen den 4 september planerades. Vi har tillgång till lokalerna från kl 9, då vi börjar med att hämta material från studion. Tisdag den 31 augusti ska vi göra i ordning visningsskärmarna i studion. En skärmsida på ca 70 x 100 cm var.

Vi var fem som dokumenterade Tusen trädgårdar den 8 augusti. Bilder ställs ut på Tyresöfestivalen i en pärm på trädgårdsföreningens bord.

Fjolårets bilder från Alby friluftsgård kommer att tas ner så småningom. Farsta Strand Hotell & Conference är nöjda med vår utställning i hotellkorridorerna och vill gärna ha bilderna kvar ett tag till.

Hemuppgiften om färglära för Teori och praktik hade många glömt. Dock fick vi se några bilder som tydligt visade färgernas betydelse, som att rött är varniningsfärg, effekter av konstrastfärger och av att byta färger i bildbehandlling.

Tävling med bildspelet "min sommar" blev till vanlig bildvisning på grund av tekniska problem i början av kvällen. Vi fick i vilket fall njuta av sexton fantastiska, väldigt olika sommarbildspel. Vi fick se Skagen, Ösel, Fårö, Rögrund, Norrtälje, Gotland, Stendörren, USA, Västkusten och Gröngärde samt trollsländor, Idas sommarvisa, bad- och båtliv, stadsfestivaler, kustorter, barn och natur.

Därefter visade Janne och Bertil bilder från Tusen trädgårdar i Tyresö.

Mötet den 15 juni

Hasse började kvällen med att demonstrera tekniker och material för bildmontering, som att skära passepartout och montera bilder på kapaskiva.

Inför tävlingen pratade vi om skillnader på triptyk (tre delad bild som bildar ett motiv, till exemplel i en altartavla) och kollektion (tre bilder som på något sätt hör ihop, med motiv, färg, stämning eller liknande).

Kvällens tävling bestod av tre bilder i kollektion på tema "upprepningar". Riitta fick mest poäng med moderna glashus i Paris. Därefter kom kollektioner med trillingar på låtsas, en tjej mot olika bakgrund och stentrappor. Läs mer på sida Tävlingar.

Sist blev det som så ofta bildvisningar. Janne, Riitta, Åke, Bertil och Hasse visade bilder från utflykten till Stavholmen. Janne tog oss även till dimmiga Öland medan Hasse lät oss se fåglar vid Tyresö Flaten.

Till sist tillönskades alla en trevlig sommar.

Mötet den 25 maj

Först några rapporter:

Bilderna från Tyresö strands dokumentation får tala för sig senare på kvällen. Sjötungan har inte svarat på klubbens erbjudande om fototävling för de boende.
Albydagen blir antagligen andra helgen i september (11-12/9) tillsammans med Uddby gård. Kallelse till infomöte kommer.
Riitta gör en affisch till Farsta strand hotell om att vi har utställning och säljer bilder.

Därefter höll Janne en givande och illustrativ föreläsning om färgernas betydelse.

I kvällens tävling fick var och en lägga fram två separata "fyrbenta" bilder. Ann-Mari samlade mest poäng med sina två bilder, därefter kom Urban. Läs mera på Tävlingar.

Sist blev det bildvisningar. Riitta presenterade dokumentation av Tyresö strands gamla varvsområde, som var rivet och rensat. Därefter tog Riitta och Åke tittarna till Paris. Göran visade sina favoritmotiv, flygplan i luft på Arlanda.

Hasse lät oss de aktuella vårbilder med djur, växter och gatuscener, medan Tony gav en återblick till utflykten till Hammarby sjöstad. Robin visade bilder på färgade vattenstänk, grodbrottning och andra djur.

Mötet den 4 maj

Det rapporterades att trädgårdsföreningen hittills fått få anmälningar till att hålla trädgården öppen för besök den 8 augusti.

Från Farsta hotell & konferens meddelas att de är nöjda med vår fotoutställning som fortgår.

Tio klubbmedlemmar samlades för kvällsfotograferingen i Hammarby sjöstad. Några av bilderna finns att se på hemsidan (se Utflykter).

Åke berättade att hans presentation om "Makrofotografering" från förra gången finns att se på hemsidan (se Teori och praktik) i utökad version. Sen redovisade vi våra egna makrobilder.

Bengt och Lasse visade hur man gör bildspel med olika variationer i Elements. Under fikat enades vi om att sommarens bildspel ska ha tema "Min sommar".

Kvällen avslutades med bildvisningar då vi fick återuppleva utflykten till Hammarby sjöstad i fyra olika versioner. Hasse visade dessutom vårnatur med fåglar, blommor och grodor. Janne och Robin visade fler varianter av makrofoton. Bengt B tog oss ut på friluftsdagar och till Norra länken-bygget.

Mötet den 23 mars

Vår vanliga skara fotografer utökades av några fotointresserade från Naturskyddsföreningen i Haninge. Trevligt!

Klubben har fått en förfrågan om att dokumentera öppna trädgårdar i Tyresö den 8 augusti. Alla var positiva till medverkan.

Kvällens teori och praktik handlade om makro. Hasse visade och talade om lämplig utrustning för makrofotografering. Åke illustrerade tankar och teori med ett bildspel. Janne bidrog med sina erfarenheter. Mer om makro kan läsas på teori och praktik-sidan. Den 4 maj får vi alla presentera vår makrobild.

Tävlingstemat "Han och hon" i form av diptyk resulterade i många varierande presentationer av temat. Dagens tävling vanns av Urban, på andra plats kom Riitta och på tredje plats Janne. Mer kan läsas på tävlingar.

Bengt B visade upp sin lilla spegellösa systemkamera Olympus E-PL1.

Till sist bildvisningar. Hasse hade fotat vintermiljöer och djur, främst fåglar. Janne visade isfall på Klövberget. Eddie hade också; fångat några fåglar.

Mötet den 9 mars

Första delen av kvällen bestod av årsmöte. Största delen av styrelsen blev omvald.

Du kan se styrelsens sammansättning på sidan Kontakta oss.

Vi bestämde bland annat om revidering av stadgar, om vårutflykt till Stavholmen den 6 juni och deltagande på Albydagen i början på september. Vi ska också be en utomstående bildbedömare komma till någon tävlingsomgång, anordna fototävling åt boende i Sjötungan.

Efter fikat hade vi gott om tid för bildvisningar. Janne började med bilder från nuets vinter och sommarbilder som för tankarna till det som kommer. Riitta visade vinterns djur och naturvyer i den närmaste omgivningen. Eddie bjöd på produktfoton, panoramabilder och närbilder på fåglar. Till sist fick vi se gråhägrar som Hasse fångat med kameran i vinter.

Mötet den 9 februari

Mötet inleddes med en presentation eftersom tre nya medlemmar dök upp.

Bengt B höll ett kort och inspirerande föredrag om att använda lager i bildbehandlingen. Lager kan användas för att selektivt öke/minska ljus, skärpa eller att sätta ihop flera bilder till en. Genom att leka och testa opacitet, multiplikation mm kan man också lära sig mycket.

Årets första tävlingsomgång med tema "choklad" lockade till många söta bilder. Mest poäng för enskilda bilder fick Ann-Mari för båda sina foton, följd av Urban. Den totala poängställningen kan du se på Tävlingar.

Vi tittade på flera bilder från produktfotograferingen. Trots liknande motiv och utrustning så kunde resultatet skilja enormt!

Utställningen i Trollbäcken ska tas ner. Hans hämtar bilderna till Labbet. Jan tyckte att vi till nästa utställning gör en samlad verkförteckning med titel, fotograf och ev pris.

Bengt P berättade att vi fått erbjudande att ställa ut på Farsta Strands Konferensanläggning. Bengt och Hans undersöker vidare.

Efter fikat visade Hans utsökta naturbilder från trakten. Göran hade med sig bilder från Sydafrika. Till sist visade Svante vinterbilder med massor av snö.

Mötet den 9 januari

Vi träffades i studion för produktfotografering som Ann-Mari och Eddie höll i. De hade förberett med två stationer där man kunde jobba parallellt.

Flera nya deltagare hade hittat till klubben. Tyvärr är studion liten, så trängseln var stor, men så var entusiasmen också. Finns det hjärterum så finns det stjärterum.

Produktbilder redovisas på nästa möte den 9 februari.


Tillbaka