Mötet den 6 december

Årets sista klubbmöte. Riitta berättade om brukarundersökningen om användande av hemsidan. De flesta har fått enkäten per mejl, andra fick på plats och fyllde i den på en gång. Riitta önskar att andra svarar per mejl till årsskiftet. Syftet är att hemsidan ska bli ännu bättre.

Styrelsen informerade att klubben ska anordna fotokurs för Tyresö trädgårdssällskap i vår. Kursen om fattar tre tillfällen (27/3, 19/4 och 10/5) och leds av Janne, Urban och Åke. Praktiska övningar sker i upp till fem stationer, så fler ledare välkomnas.

Program för början av nästa termin är färdig och läggs ut på hemsidan. Urban ska undersöka en idé om att besöka Crimson i vår.

I Teori och praktik var det dags för redovisning av våra hemuppgifter på tema "Fotomontage", gjorda digitalt i bildbehandling. Anette visade två gamla montage gjorda på det analoga sättet klippa ch klistra.

Årets sista tävling med tema "Motsatser" vanns av Janne med ett gammalt och ett nytt hus. På andra plats kom Åke med en ballong ovanför an rak spik som i den andra bilden kroknar under ballongens tyngd. På tredje plats kom Per med ett växthus i bruk och ett för länge sedan uttjänt sådant.

Som avslutning visade Ann-Mari modellfotografering i egen studio liksom fotomontage och retuschering av modell. Hasse visade fåglar och mink och Tyresö jazzklubb.

Så önskade vi god jul och gott nytt år till alla!

Läs mer

Mötet den 16 november

Klubben fick besök av bröllopsfotografen Erika Gerdemark som även fick agera som domare i kvällens tävling med tema "ilska".

Du kan läsa mer om Erika på sidan Föredrag. Du kan också se hur hon själv presenterar sig på sin hemsida www.gerdemark.se.

Erika gjorde sitt bildval i tävlingen utifrån känsla. På första plats kom Robin med en man med mycket attityd och ilska i sig när han pekade med finger. Som andra bild valde Erika Unos havsörn som klart ogillade måsens närvaro. På tredje plats kom Anette med en ilsken lapp på en anslagstavla. Riittas bild på en arg baby fick ett hedersomnämnande.

Vi valde denna gång att ha även egen röstning av tävlingsbidragen men bara Erikas urval redovisas på sida Tävlingaroch med bilder på startsidan.

Kvällen avslutades med bildvisningar, där Janne tog oss till Gullringskärret i Jordbro ch Hasse visade fåglar i Nyfors och kring Tyresö slott.

Mötet den 4 oktober

Styrelsen informerade om sitt senaste möte då resten av höstens program spikades. Bland annat att vi kommer att få besök av bröllopsfotografen Erika Gerdemark.

Urban presenterade Teori och praktik-temat "Brus och korn - att ta ifrån och lägga till". Vi kan göra en del för att undvika alltför mycket brus i bilderna. Går inte det kan vi i bildbehandling ta bort åtminstone en del av bruset. Men ibland kan man lägga till korn för att efterlikna analoga, speciellt svartvita, bilders kornighet som kan ge fin struktur åt bilden. Ni kan snart läsa mera i Urbans föreläsning på Teori och praktik-sidan.

Den 25 oktober ska vi redovisa vad vi har åstadkommit i våra praktiska övningar i att ta bort brus och lägga till korn i våra bilder. Då tar vi med oss två bilder var, en före (original) och en efter bildbehandlingen.

Kvällens tävling med tema "Blått" gav väldigt blått resultat, allt från skärgårdsvyer i blå timmen till lek med blåbär, blå dryck och blått ljussken. Poängställningen ser du på sida Tävlingaroch vinnarbilderna kan du se på starsidan.

Kvällen avslutades med bildvisningar. Janne tog oss med på klubbutflykten till Torö (bilder kan ses på sida Utflykter) och Hasse visade med tjäderdans och höstfärger hur långt hösten kommit.

Mötet den 13 september

Klubben har medverkat på Tyresö festivalen sen senaste mötet. Vi gick genom vad som var bra och vad som borde förbättras. Glädjande var att många klubbmedlemmar deltog under dagen och att våra aktiviteter blev lyckade men vi bör ytterligare förbättra vår skyltning till nästa år.

Önsketeman till höstens resterande tävlingar och lärande skrevs på lappar, som styrelsen väljer ur på nästa möte.

Lars T höll ett noga förberett föredrag om RAW-hantering med Photoshop som utgångspunkt.

Kvällen avslutades med bildvisningar. Janne roade oss med vita nallar och annat kul i Svalbard. Hasse visade bruna nallar och annat kul han sett i finska vildmarken.

Mötet den 23 augusti

Höstterminens första möte startades med detaljplanering för Tyresöfestivalen lördag den 3 september. Festivalen pågår kl 12-17, men lokalen bör vara klar senast kl 11.30. Vi får samma lokal som sist.

Det har byggts reklamskyltar och Janne hade bilder till tävlingen "Var i Tyresö?". Dragning av rätt svar kl 16.00, priset är en porträttserie. Modellfotografering med blixtar och reflexskärmar ska pågå kl 13.00-13.30 och 15.00-15.30. Vi kan även ägna oss åt lite makrofotografering i vegetationen utanför om vädret så tillåter. Utställningsskärmar till fotoutställningen gör vi iordning i studion onsdag den 31 från kl 18.00.

I kvällens tävlingen hade vi för ovanlighetens skulle bara en bild var. Flest poäng fick Ann-Mari, på andra plats kom Uno och på tredje plats kom Agneta. Läs mer på Tävlingar.

Och så fick vi se några riktigt fina sommarbildspel. Agneta visade en fågelmammas mödor med sina små ungar, Ann-Mari visade makrobilder med småkryp i naturen och Uno gav oss en inblick i havörnars liv i Nordnorge. Lasse berättade med bilder om familjens sommar i skärgården och Janne tog oss på en vandring i Tyresta nationalpark.

Som extra bonus fick vi följa med Robin på "Zombiewalk" genom Stockholm.

Mötet den 16 juni

Vårterminens sista möte, en del redan på sommarbete.

Rapporter och samtal om kommande aktiviteter: Höstutflykt går till Torö (se program). Brukshundsklubben har Hundens dag i september då klubben får fotografera.

Tyresöfestivalen i och kring Kulturcentrum Kvarnhjulet lördag den 3 september. Klubben planerar att delta med bildtävling Var i Tyresö?, modellfotografering, fotorådgivning och fotoutställning (på skärmar, ca 70x100 cm sida var, sätts upp onsdag den 31 augusti från kl 18.00). Portfoliopärmar kan läggas på borden för påseende.

De som hade gjort övningsuppgiften HDR fick visa sina resultat. Det var tydligt att man kan göra HDR på olika sätt och få också olika resultat även med ett och samma program. På sidan Tipsfinns information om två användbara program.

Avslutningsvis bildvisningar med Riittas baby- och Göteborgsbilder och Hasses fåglar och övrig natur samt stadsfoton.

Till slut önskade vi varandra trevlig sommar.

Mötet den 17 maj

Utflykten till Ekudden blev lyckad med sol och vårvärme, många bilder på ekar, blommor, grottor, lövskog och husgrunder. En del avslutade med besök på kaffestugan Torpet Orhem.

Klubben ska anmälas till årets Tyresöfestival i september. Ordentliga annonspelare ska byggas.

Hundfotografering på SM i lydnad 17-19/6 i Sörentorp närmar sig. Urban kollar detaljer.

Det föreslogs att fotoklubben skapar en egen Facebooksida som är öppen bara för klubben medlemmar.

Lars T höll ett föredrag om HDR (High Dynamic Range). Den ska läggas ut under Teori och Praktik. På nästa möte den 14 juni ska vi redovisa våra övningar med en bild var.

Tävlingen med tema "mina bästa bilder" blev mångfasetterad. Mest poäng för en enskild bild fick Ann-Mari med en morgondisig skogsvy. På andra plats kom Robin med bild från hårdrockskonsert och på tredje plats Anette med vy över taken i Paris. Vinnarbilderna ska läggas ut för påseende på starsidan.

Kvällen avslutades med Jannes bildvisning från resa till Istanbul.

Mötet den 3 maj

Studiofotograferingen löpte väl, ett stort tack till Ann-Mari som lagt ner mycket jobb på förberedelser. Senare fick vi se en del av Ann-Maris bilder från modellfotograferingen.

Bilder på tema "komposition" inom studier med teori och praktik redovisades och kommenterades.

Lars T visade en film på 10 minuter om att filma med spegelreflexkamera.

Kvällens tävling på tema "budskap" tolkades antingen som budskap i bild eller bild med budskap. Tony fick flest poäng med ett hav av skyltar. På andra plats kom Robin med installation av kors på en strand. På delad tredje plats kom Ann-Mari med kvinna i gasmask och Istvan med skylt om pissoar.

Till sist en bildvisning. Hasse visade djurliv i Tyresö och Ågesta, Bertil skrattretande bilder och Lars T ett bildspel med årstidsväxlingar från exakt samma plats.

Mötet den 5 april

Lokalen fylldes av fotoklubbare när Urban började sin tjänstgöring som ordförande. Två aktuella fotoutställningar rekommenderades: Serkan Gûnes på Naturhistoriska museet och Gregory Crewdsons stora scensatta bilder på Kulturhuset.

Åke höll en föreläsning om komposition. Intressant ämne som väckte diskussion och tack till Åke. Föreläsningen kan ses på sida Teori och Praktikeller direkt här. Tema "komposition" ingår i den serien, vilket innebär att vi nu ska praktisera det vi hört och träna på olika kompositioner. På mötet den 3 maj blir det redovisning med en bild var.

Tävlingen med gula kollektioner var både gul och kul. Robin fick flest poäng med sin gula äggserie som slutade med kycklingens fotspår. Läs mer på Tävlingar.

Sist bildvisning, då Hasse visade olika sorters fåglar från vattendrag runtom och isformationer i Nyfors. Uno tog oss till östra Finland där vi fick se björn, järv, vargar, hare och korpar. Ann-Mari visade belysningsskisser för den kommande modellfotograferingen.

Mötet den 15 mars

Dags för årsmöte med sedvanlig dagordning.

Styrelsen beviljades ansvarsfrihet, till ny ordförande valdes Urban Arvidsson och medlemsavgiften höjdes till 250 kr för vuxna och 100 kr för barn/ungdom och familjemedlem. Särskild pensionärsavgift diskuterades, men får vänta till erforderlig stadgeändring.

Styrelsen fick i uppdrag att välja valberedning och gå vidare med idén om att klubben kunde smycka vårdcentralens väntrum. Klubbens deltagande på Tyresöfestivalen diskuterades och det kom flera idéer på aktiviteter. Det behövs också ordentliga reklamskärmar på plats.

Efter årsmöteshandlingar bjöds det på fika innan vi bytte lokal.

I studion höll Janne och Ann-Mari en genomgång om användning av studioblixtar och kamerafunktioner inför modellfotograferingen den 16 april.


Mötet den 22 februari

Vi var 14 stycken som samlades för att se och höra Eddie gå igenom hur Lightroom fungerar.

Det var trevligt att kunna hälsa Lars Ternblad åter i klubben, liksom en ny intressent och två nya från förra gången.

Vi medlemmar har fått erbjudande om att vistas tre nätter i gömslen i Sörmland för 3000:-. Intresserade hör av sig till Hasse.

De som är intresserade av att fotografera tävling i agility (lydnad) för hundar 17-19 juni hör av sig till Eddie. Dessutom påmindes om årsmötet den 15 mars.

Eddie började med en kort genomgång av programmodulen Bridge, som ingår i Photoshop. Därefter gick vi igenom skillnaden mellan Lightroom (LR3) och övriga Photoshop-program. Läs mer under Teknik.

Efter fikapaus visade Hasse och Janne några bilder med bland annat strömstarar i Nyfors och isfallet vid Klövberget. Robin visade en provbild på avancerad "splashig" med en modell som han och Ann-Mari fotade i en studio.

Därefter tackade vi och traskade hem i vinterkylan.

Mötet den 8 februari

Ikväll hade rekordmånga fotoentusiaster samlats.

Tyresö Brukshundsklubb har frågat om klubben vill dokumentera SM i lydnad i Sörentorp, Solna, den 17-19 juni. De som är intresserade får anmäla sig till styrelsen.

Tyresö kommun efterlyser några bilder om klubbens verksamhet till ett bildspel på Kultur- och idrottsgala den 25 mars. Läs mer på kommunens hemsida. Bilderna behövs till senast den 10 mars. För samordning kontakta Hans Källgren (se Om klubben).

Kvällens gäst var fotograf och författare Jefferik Stocklassa som också agerade domare i kvällens tävling med tema "ansikte" (läs mer på Tävlingar). Jefferik visade ett par av sina böcker, berättade om sitt fotograferande och sina projekt samt gav en del fotograferingstips. Tack!

Kvällen avslutades med bildvisningar. Ann-Mari inspirerade oss med modellbilder inför modellfotograferingen i april och Janne tog oss med på sin nyårsresa till Köpenhamn.

Mötet den 11 januari 2011

Fotoklubben började året med improvisationer, inget är ju omöjligt för oss.

Först bokades en del av vårens mötesdatum om pga dubbelbokningar av lokalen, se aktuellt program.

Nya förhinder så "Brus och korn" kunde inte genomföras, men istället kom Lars Ternblad och höll ett teknikpass om Justeringslager, som skulle kommit senare under våren. Han behandlade både justeringslager, blandningslägen och lagermasker i Photoshop. Se Lars föredrag under Teknik.

En tilltänkt utställare på Trollbäckens bibliotek hoppade av i sista stund. Nu fick fotoklubben en chans till utställning, vilket Hasse snabbt tackade ja till. Fritt tema, upphängning på lördag, utställningen öppen från och med måndag den 17 januari och pågår till och med den 9 februari.

Farsta strands hotell vill behålla våra tavlor till mars ut mot hyra.

I maj ska Lars T prata om HDR. Det blev lite metoddiskussion redan nu i samband med att Lars gav oss länkar att titta på. De finns att läsa under Teori och praktikför den som vill testa i förväg. Detta kommer senare även som hemuppgift.

Hasse avslutade kvällen med vinterbilder, allt från strömstarar till pimplare.

Tillbaka