Mötet den 19 december

Lokal: Navet i kulturcentrum Kvarnhjulet, Hus C

Urban visade bilder av skolprojekten, sin portfolio och berättade om sina erfarenheter på Berghs fotoutbildning.

Janne visade bilder från vernissagen av Urbans avslutande utställning på Galleri Kontrast.

Lärande: redovisning av hemuppgiften på tema Hitta motiv utifrån Ann-Maris tidigare presentation av temat. Se den visade filmen på sida Lärande.

Tävling: kollektion med 3 bilder på tema På väg. Tävlingen vanns av Janne, tätt följd av Bertil. På tredje plats kom Hasse. Vinnande kollektionen kan ses på starsidan.

Julfika med glögg.

Bildvisning från utflykten Arkitektur- och gatufoto.Janne visade bilder från hela vandringen S:t Eriksbron tur och retur runt Barnhusviken med start och avslut i Cityterminalen.

 

Mötet den 5 december

Mötet ställdes in pga. snöstorm och rasrisk.

 

Mötet den 14 november

Lokal: Myggdalsvägen 102 A

Lärande: redovisning av hemuppgiften på tema Hitta motiv flyttades till nästa möte till förmån för extra punkt i programmet.

Tävling: 2 fristående bilder på tema Frusen. Störst framgång i omröstningen hade Åke, Ann-Mari och Bertil. Deras bilder finns att se bland Tävlingsbilderi Galleriet.

Extra: bildbedömning av foton från Gotlands fotoklubb som hade skickat både färg och svartvita kollektioner som bedömdes separat. Mycket engagerande med intressanta diskussioner.

Urban visade en bild som ingår i hans uppdrag på fotoutbildningen. Bildvisning från utflykten Arkitektur- och gatufoto flyttades också till nästa möte.

Mötet den 24 oktober

Lokal: Navet i kulturcentrum Kvarnhjulet, Hus C

Föredrag: om fotografisk stilar, gästföreläsare fotograf Göran Segeholm. Levande och mycket uppskattat. Föredraget fortsatte i samband med kommentarer om tävlingsbilderna.

Tävling: 1 bild på tema Förbrukat. Gästföreläsare som domare. Göran gav omdömen på alla bilder utan andras kommentarer. Till sist valde han ut tre favoriter som kan ses bland Tävlingsbilderi Galleriet.

Lärande: redovisning av hemuppgiften på tema Hitta motivflyttades framåt i programmet.

Mötet den 3 oktober

Tillsammans såg vi ett föredrag på film av Scott Kelby. Utifrån filmen diskuterades sedan komposition och Scotts angreppssätt. "Work the scene, the settings and the sharpness"

Se filmen: Crush the Composition

Eftersom vi fått två nya besökare så presenterade vi oss för varandra.

Tävlingen med tema "energi" lades upp samtidigt som vi tog en fikapaus. Flest röster fick Robin Herrlin denna gång.

Urban informerade om senaste styrelsemötet och om kommande program.

Lars Ternblad visade en film han tagit vid klubbens 50-års firande. Natalie fick mycket beröm för maten och underhållade gjorde både Bosse Parnevik och Curt Allerberg som både var hedersgäster och gamla medlemmar.

Bertil Björklund visade bilder från Bonaire som ligger i ögruppen Nederländska Antillerna. Det var fantastiska bilder både ovanför och under vattenytan.

Mötet den 12 september

Möte som handlade om filmning med stillbildskamera. Andreas Hillerborghade en matnyttig föreläsning med både teori och praktik samt tips om vidare fördjupning i ämnet för den som önskar.

Mer information finns på sidan Lärande.

Den tekniska biten med att ställa in kameran berättade Andreas om rätt ingående. T.ex. att inte ha för hög kontrast och färgmättnad, tänka på lämpligt ISO-tal, se till att ljudet verkligen fungerar, han visade massor av olika tillbehör (mer eller mindre dyra…).

Varför ska man filma med stillbildskamera? Av flera skäl, tekniken finns inbyggd i kameran, möjligheten att bara ha med en enda kamera vid resor etc. Som med allting annat så finns det både för- och nackdelar. Det är svårare att komma igång med att filma jämfört med stillbildsfotografering. Man behöver förutom ett Lightroom eller ett Photoshop ett program för videoredigering. Det finns för både pc och Mac på marknaden.

Den stora egentliga skillnaden mellan att filma och stillbildsfoto är ju att man “måste” ju kunna berätta en historia på ett annat sätt vid filmning. Någon form av ett manus är bra att luta sig emot.

I pausen mellan Andreas föredrag om att filma med DSLR (stillbildskameran) fick vi filma själva för att träna lite. I den här videonvisar först Andreas höger-vänsterregeln vid filmning och därefter vår nya MOVIE-star Ann-Mari som på ett diskret och mjukt sätt visar hur en filmklappa fungerar. Det hela avlöpte dock väl trots att det såg rätt riskabelt ut i den andra akten.

Mötet den 22 augusti

Planeringsmöte inför Tyresöfestivalen den 1 september och 50-års jubileum den 15 september.

Fotoklubben får ha samma lokal som året innan på Tyresöfestivalen. Reklamen på utsidan ska förbättras med banderoll och en större reklampelare med bilder i plastfickor. Inomhus blir det utställning av klubbmedlemmars verk och kollagetavla med gammalt klubbmaterial samt studiofotografering.

Lokalen på Alby friluftsgård är bokad för festen som börjar med uteaktiviteter. avgift för medlemmar, inbjudna gäster gratis.

Mötet den 13 juni

Välbesökt terminsavslut som började med lite information.

I höst har vi en del aktiviteter, bland annat besök av gatufotografen Robert Eliasson den 12 september, i lokalen Navet vid kulturcentret.

Till utställningen på Tyresöfestivalen får var och en bidra med 2-3 bilder från klubbutflykterna till Gålö och Stora Vika. Den 22 augusti ägnar vi kvällen åt att planera roliga aktiviteter till Tyresöfestivalen och klubbens 50-årsfest.

Därefter blev det korvgrillning på gården under grillmästare Bengts ledning.

Väl inomhus igen var det dags för tävlingen, som bestod av två fristående bilder med tema "Idrott". På första plats kom Åke med en bild från världsmästerskap i segway-polo. På delad andra plats kom Robin med en skatare i luften och Anni med gymnaster i rörelse. Läs mer på Tävlingar.

Kvällen avslutades med bildvisningar från klubbens utflykt till Stora Vika. Uno hade fotat på marknivå och uppåt, medan Bertil höll sig under vattenytan.

Därmed är terminen avslutad. Trevlig och fotosam sommar önskar till alla!

Mötet den 30 maj

Det kom 18 deltagare, varav en ny som hälsades välkommen. Natalie hade vänligheten att baka en god kaka till mötet.

Hasse hade med sig de bilder som han hade tagit ned från vår utställning i Trollbäckens bibliotek.

En enkät delades ut till deltagarna för att undersöka kunskapsnivå, vilka program som används samt önskemål om lärande och utflykter.

Därefter en kort genomgång av sommarens uppgift, en kollektion med tre bilder; en med miljö, en med händelse och en med känsla och där alla tillsammans bildar en berättelse.

I övrigt informerades om höstens första möten och om Tyresöfestivalen.

Ann-Marie och Bosse berättade om den kommande utflykten 10/6 till Stora Vika och det nedlagda kalkbrottet. Som vanligt samling kl. 9.00 på parkeringen utanför COOP i Tyresö Centrum för samåkning.

Därefter gjorde Lars Ternblad en noggrann genomgång av ett drygt tiotal funktioner i Photoshop. Det blev många fiffiga tricks att justera bilder med.

Efter fikat blev det bildkritik. De flest hade med en vårbild som lämnades för att bedömas anonymt. En bild i taget visades upp och två bedömare utsågs, en uppgift som roterade runt bordet så att alla skulle deltaga.

Efter detta var klockan nästan 22, så det blev ingen tid över för bildvisning.

Mötet den 9 maj

Mycket välbesökt möte med ytterligare nya deltagare. Det är jätteroligt! Dock har vi alt oftare ont om plats i vår nuvanrande lokal, varför byte till större lokal blir nu högaktuellt.

Kulturdagen i centrum var lyckad och vi mötte både yngre och äldre intresserade. Klubben står nu i kö att bli presenterade i tidningen Foto och är anmäld till Tyresöfestivalen.

50-årsfesten blir på Alby friluftsgård den 15 september. Presentationsmaterial med kort historik, verksamhet och några snygga bilder ska skapas för intresserade tidningar.

Hemsidan har fått ändrad adress med .org i slutet: http://tyresofotoklubb.22web.org. Föreläsning av Robert Eliasson flyttas till hösten pga förhinder. Istället ska Lars T. ha en lektion om Photoshop.

Janne visade bilder från vårt kommande utflyktsmål i Gålö. Tips om att Strömma bygdegård på Värmdö har fin kamerasamling värd att ses. Eva har utställning i Bollmoradalens kyrka.

När det blev dags för lärande visade Ann-Mari oss genom praktiska övningar konsten att använda spotmätning och manuell exponering.

Kvällens tävlingmed kollektion hade tema "nära". På första plats kom Ann-Mari med sirapsätande myror. På andra plats kom Hasse med våraktiva grodor. På delad tredje plats kom Uno med björnar tillsammans med Evas kelande barn.

Till sist visade Bertil bilder från vandring på Madeira. Agneta visade bildspel om våren på Gotland och Tyresö.

Mötet den 18 april

Klubbens deltagande på kulturdagen den 21 april i centrum och 50-årsjubileum i september planerades, Trollbäckens utställning kommenterades, flera medhjälpare till fotokursen noterades och resten av vårens program avslöjades. Och klubbens yngsta deltagare, 11 år, välkomnades.

När det var dags för lärande visade Hasse exempel på utrustning som kan vara bra vid vilddjursfotogrfering i skogen: kikare, objektiv med lång zoom, stadigt stativ med gimbalhuvud och stativryggsäck, sittpall och prasselfria kamouflagekläder eller ett litet kamouflagetält med stol.

Dagens tävling hade tema "Styrka" och vanns av Ann-Mari med en stark man som dricker stark dryck. På andra plats kom Urbans bild med en styrketränande kvinna coh på tredje plats Unos bild på en kalasande björn.

Mötet den 28 mars

Första halvan av kvällen ägnades åt årsmöte. Verksamhetsberättelsen och räkenskaperna godkändes, den gamla styrelsen fick ansvarsfrihet och två nya styrelsemedlemmar valdes in.

Ann-Mari, Tony och Uno valdes till festkommitte inför 50-års jubileet.

Sista detaljerna för klubbens del inför Earth Hour lördag den 31 mars klargjordes. Kulturdagen den 21 april är inte helt klart ännu, mer info läggs på hemsidan nästa vecka.

Foton till klubbens utställning ska lämnas hos Hasse senast den 5 april. Det ska också göras en tavla med info om 50-års jubileet till utställningen.

Fotokursen för Trädgårdssällskapet pågår. Till de två sista gångerna behövs fler medhjälpare utöver Janne och Åke som redan är engagerade. Läs mer på sidan Medlemsinfo.

Efter fikat redovisades våra grafiska bilder som vi tränat på sedan presentationen av temat.

Kvällen avslutades med Unos bildvisning av fåglar och andra vilda djur i Borneos djungel.

Mötet den 7 mars

Det var åter dags för presentationsrunda då flera nya deltagare hade hittat till mötet. Kul!

Janne rapporterade från senaste styrelsemötet om årsmöte och kommande aktiviteter. På årsmötet ska det väljas festkommitté för att planera klubbens 50-års jubileum. Läs mer på Medlemsinfooch Program.

Åke höll ett föredrag om grafiska bilder. Hans bildspel finns att se på sidan Lärande. Nästa mötefår vi redovisa resultat av våra egna experiment med fotografiska bilder.

Dagens bildtävling handlade om struktur. På första plats kom Bertil med koraller. Därefter kom Janne med emballagematerial och Agneta med klippor. Läs mer på Tävlingar.

Det visades också bilder och bildspel: Per om cirkus, Ann-Mari om höstnatur, Hasse om fåglar och stadsmiljö.

 Mötet den 15 februari

Denna gång var mötet i Nyboda skola där vi hade ett något större rum till vårt förfogande än den vanliga klubblokalen.

Kvällen var välbesökt då de flesta av medlemmarna ville lyssna på vår gästföreläsare naturfotografen Serkan Gûnes som visade sina bilder och berättade om dem. Läs mer om honom på sidan Gästföredrag.

Serkan fick också agera domare i vår tävling med tema "Natur". Som tre bästa valde han ut Jannes, Bertils och Anettes bilder. Dessutom fick Tony och Robin hedersomnämnande. Läs mer på Tävlingardär vinnarbilderna finns att se. De finns också på startsidanoch i Galleriets Tävlingsbilder.

Kvällen avslutades med praktikaliteter kring klubbens fotoutställning på Trollbäckens bibliotek. Mer om detta kommer att finnas på sidan Medlemsinfo.

Mötet den 26 januari

År 2012 startade fotoklubben med ett välbesökt möte.

Nästa möte den 15 februari blir i Nyboda skola, C-huset, lokal Navet, så att hela klubben får plats då vi får besök av naturfotograf Serkan Gûnes.

Klubben ställer ut på Trollbäckens ombyggda bibliotek 14 april-23 maj. Utställningsytan har minskat men ligger nu välsynligt. Anmälan och önskemål om gemensamt tema ges till styrelsen.

Fotoklubben har tillfrågats att vara med i jury för Earth Hour manifestationens fototävling för ungdomar den 31 mars. Hasse och Anette anmälde sig.

Ann-Mari höll ett intressant föredrag om modellfotografering. Med sig hade hon en modellmamma med sin bebis, så det blev levande lektion.

Efter fikat var det dags för kvällens tävling med tema Mat. Bilder som fick flest poäng hörde till Eddie, Tony och Åke. Resultatlistan och vinnarvilderna finns på Tävlingar. Nytt är att alla vinnarbilder samlas i Galleriets Tävlingsbilder.

Som avslutning visade Janne bilder från Söder och Stensjön.


Tillbaka