Tisdag den 10 december kl 19.00

Lokal: Navet i kulturcentrum Kvarnhjulet, Hus C

Information: Kommande utställning diskuterades. Bindande anmälan krävs. Mer info kommer på sidan Medlemsinformation.

Förslag på gemensam workshop, kanske en helg på Myggdalsvägen.
Föreläsning av fotograf Leif-Erik Nygårds den 11 februari i samarbete med ABF Södertörn ch Tyresö teaterförening.
Tyresö hembygdsförening önskar samarbete med fotoklubben för dokumentation. Janne och Lars T intresserade. Klubben kan få fler tillfällen för utställning där.

Tävling: med två fristående bilder på tema Overkligt. Tävlingsuppgiften byggde på Ann-Maris presentation om fotomontage inom Lärande på mötet den 29 oktober. Janne fick flest poäng med bilskrot intill en tågperrong. Det gick bra även för Ann-Maris bilder: kvinna bland löv i flytande båt och kvinna med fåglar.

Bildvisning: Janne visade bilder från bilkyrkogård.

Terminsavslutning med glögg, pepparkakor och saffransbulle.

Tisdag den 19 november kl 18.30

Studiebesök till Crimson, där vi fick ta del av bildtryck på olika material och visades runt bland olika skrivare och tryckapparater.

Efteråt gemensam öl för de som ville.

Tisdag den 29 oktober kl 19.00

Lokal: Navet i kulturcentrum Kvarnhjulet, Hus C

Lärande: Fotomontage, presenterades av Ann-Mari Dablin. Det blev ett konkret föreläsning/workshop, då de som hade egna datorer med sig kunde fick pröva på fotomontage på plats.

Härefter ska vi träna på fotomontage hemma. Tillvägagångssättet kan variera beroende på vilka bildbehandlingsprogram var och en har.
Redovisningen sker i form av tävling med tema Overkligtden 10 december.

Bildspel från utflykten på Skansen med tema "Min bild av Skansen" visades av Janne, Lars T och Rolf H.

Allmän bildvisning då Lars T visade Tyresö då och nu och Janne hade gjort en gammaldags film om Skansens stadskvarter med sina hantverkare.

Tisdag den 8 oktober kl 19.00

Lokal: Navet i kulturcentrum Kvarnhjulet, Hus C

Gästföreläsare: Bo Bergström från Berghs höll en intressant föreläsning på tema Bildens inre och yttre kontext.

Det finns bl.a. beskrivet i hans bok Bild & budskap. Läs mer om Bo på sidan Gästföredrag.

Tävling: domartävling med en bild var och Bo Bergström som domare. Bo hade skickat med en bild på en almanacksida som är tom förutom en anteckning som suddats ut.


Bos beskrev av tävlingsuppdraget följande: "Det gäller att replikera på den, i bild skildra vad som hänt. Ett möte är struket, till och med suddat, något har hänt, ny vetskap, ändrade planer, resa, död, sjukdom, svartsjuka... suddandet har skett på en tom sida. En människa utan möten, gammal, ensam…"

Bo tyckte att vi generellt presenterade spännande bilder och hade tagit oss an berättelsen med positiv energi. Efter att ha kommenterat varje bild plockade han ut tre favoriter: Sara Hartmans skuggor med indirekt berättelse, Åke Lundeqvists stulna plånbok och Anette Urbach de Marés ensamma kaffekopp.

Övrigt: Urban tyckte att det var lärorikt att göra bildspel. För ett bra resultat behövs tydlig berättelse och variation, musik är smaksak.

Vi har olika smak, vilket ska respekteras. Men för att vi ska bli bättre är det viktigt att höra olika aspekter, både ris och ros från flera deltagare. När alla är med skapas bredd och bättre dynamik i gruppen.

Tisdag den 17 september kl 19.00

Lokal: Navet i kulturcentrum Kvarnhjulet, Hus C

Info: rapport från Tyersöfestivalen - vi var ensamma i vår hörna av huset så att få hittade dit. Men de som kom var nöjda.

Vi får en möjlighet att ställa ut på buggdegården under kulturveckan 11-17 november. Eva anmäler oss.

Tävling: tema Min sommarsom bildspel eller film.
Efter att bidragen varit tillgängliga och klubbmedlemmarna röstat på hemsidan. Topp fem resultat: Bertil, Tony, Ann-Mari, Urban och Åke. Bildspelen visades på mötet och diskuterades livligt.

Bildvisning: Uno visade bilder från Kanadas vildmarker och Riitta från undervattenlek vid Albybadet.

Tisdag den 27 augusti kl 19.00

Lokal: Navet i kulturcentrum Kvarnhjulet, Hus C

Tävling 1: tema Avkopplingmed en bild var. Vinnare Natalie, tvåa Ann-Mari och trea Annette.

Tävling 2: tema Min sommarsom bildspel eller film, max tre minuter lång. Program för bildspel och sätten att överföra diskuterades. Tid för inlämning förlängdes till den 31 augusti. De som var klara lämnade sina bidrag på USB-minne under mötet.
Alla tävlingsbidragen läggs sen ut på hemsidan för påseende bland medlemmarna. Åke skickar länk när det är klart för röstning. Medlemmarna får rösta på bidragen t.o.m. den 10 september.
De fem bidrag som fått mest röster visas på mötet den 17 september.

Övrigt: Planering inför Tyresöfestivalen den 7 september. Fotomarkand i Tyresö sponsrar med priser till bildtävlingen (50 printar 10x15). Urban skriver tjänstgöringslista, Riitta färdigställer info-, program- och värvningsbladen och Bosse skriver ut dem. Skärmar och annat material hämtas från labbet kl 10, i lokalen kl 10.30. Bra om folk tar med sig rekvisita till studiofotograferingen, och bilder till utställningen.

Janne påpekade att hemsidan bör uppdateras med även andra aktiviteter än möten och tävlingar, t.ex. Energiboost och utflykter.

Jubileumsutställning: diskuterades om alla ska enhetliga ramar eller inte. Frågan ska behandlas konkretare på styreslemötet.

Bildvisning: Hasses bilder på kraschad helikopter i Tyresö-Flaten och Lars T från Blå lagunen i Ekerö.

Onsdag den 12 juni kl 19.00

Lokal: Myggdalsvägen 102 A

Rapport från styrelsemötet.

Terminsavslutning med grillning på gården. Istavan och hans kompis underhöll med dragspel.

Tävling: två fristående bilder på tema Strand. Vinnare Ann-Mari, tvåa Riitta och trea Tony.

Bildvisning: Uno från Saudi-Arabien, Janne från klubbens utflykt på Söder och Stora mossen i Småland, Åke från klubbens utflykt på Djurgården.

Onsdag den 29 maj kl 19.00

Lokal: Myggdalsvägen 102 A

Lärande: redovisning av Undervattensfotomed en bild var.

Tävling: kollektion med 3 bilder på tema Geometrisk komposition. Formerna cirkel, triangel och fyrkant ska användas i var sin bild. Bäst lyckades Janne, Urban och Åke.

Bildvisning: Uno med örnar och andra fåglar i Fläckebo i Sala och Bertil med tång, kantnålar och andra svenska fiskar.

Onsdag den 15 maj kl.19.00

Lokal: Myggdalsvägen 102 A

Lärande: inga bildspel till redovisning av Bildpresentation.

Lärande: Undervattensfoto. Presenteras av Bertil Björklund. Uppgift till nästa gång: ta en bild, valfritt motiv, som om den vore under vatten - nära, himmel som bakgrund.

Övrigt: Tyresöfestival den 7 september kl 12-17.
Klubbmöten på tisdagar från augusti för att itne fick lokal på alla tisdagar.
Åke berättade att medlemmarna kan nu själva lägga upp bilder på sina gallerisidor på hemsidan och att hemsidan nu har domännamnet Tyresofotoklubb.se.

Onsdag den 10 april kl 19.00

Lokal: Navet i kulturcentrum Kvarnhjulet, Hus C

Gästföreläsare: fotograf och researrangör Jouko Arvonen föreläste om sitt fotograferande av vilda djur, fotoresor han arrangerar och fotograferandets psykologi utifrån tema Vår i hjärtat.

Tävling: en bild med tema Vår i hjärtatoch gästföreläsaren som domare. Joukos favoriter var bilder tagna av Sara, Eddie, Robin, Urban och Riitta.

Mötet den 20 mars

Lokal: Myggdalsvägen 102 A

Årsmöte: sedvanliga förhandlingar med bland annat val av styrelse, se sidan Kontakt. Info om att klubben får ha jubileumsutställning i Tyresö konsthall i april 2014.

Förslag om mer bildanalys, teknisk info och större lokal diskuterades, varav mer bildananlys godtogs. Den som hittar något riktigt intressant bland tekniska nyheter får berätta om dem på möten. Lokalen Navet ansågs vara lagom stor i dagsläget.

Förslagen om att digitalisera delar av klubbens gamla smalfilmer och om köp- och säljsidor på hemsidan får styrelsen handlägga.

Lärande: Bildpresentation.Jan Bergström pratade om urvalprocess och presentation av bilder. Föredragets pdf-dokumnet finns att läsa på sidan Lärande.

Mötet den 27 februari

Lokal: Navet i kulturcentrum Kvarnhjulet, Hus C

Information: Motioner till årsmötet ska skickas till styrelsens mejl senast tisdag den 5 mars. Anette Urbach som är valberedningen tar emot åsikter om styrelsens sammansättning, eget intresse att avgå eller vara med.

Material till tidningen FOTO har skickats in och publiceras antagligen i aprilnumret.

Tävling: två friståede bilder på tema Dokumentär stil. Det blev övervägande svartbita bilder. Läs om tävlingsresultat på sida Tävlingar.

Lärande: Dokumentär stil- efter liten repetition om vad är utmärkande för dokumentära bilder blev det diskussion och analys av kvällens vinnarbilder med samma tema. Läs gärna Anettes text och se filmerna om temat på sidan Lärande.

Bildvisning: Uno tog oss både till Kaliforniens öken med egendomliga träd och bergsformationer och till kusten. Urban lät oss ta del av Svenska rallyt i Värmland och Tony tog oss med på skidåkning i franska Alperna.


Tillbaka

Mötet den 6 februari

Lokal: Myggdalsvägen 102 A

Information: Klubbens årsmöte blir den 20 mars.

Dags med motioner och övriga önskemålliksom förslag på personer eller eget intressse till styrelsen som ska anmälas till styrelsen respektive valberedningen.Se Medlemsinfo.

Programändring: den planerade tävlingen den 27 februari senareläggs. Istället blir det tävling med temaDokumentär stil. Därefter diskussion kring bilderna som en del i lärandet om dokumentära bilder somAnette föreläste om.

Den 10 april får vi besök av Jouko Arvonen som också ska vara tävlingsdomare.

Lärande: Dokumentär stil, presenterades av Anette Urbach. Kan läsas på sida Lärande.

Tävling: en bild med tema Favoritbilden. Genom röstning valdes bilder som ska skickas till tidningen FOTO.Läs mer på sidan Tävlingar.

Bildvisning: Janne visade bilder från Oxnö (Gålö) och Vilnius, Per från vandringsresa på Madeira och Bertil från långfärdsskridskotur i skärgården.

Mötet den 16 januari

Lokal: Navet i kulturcentrum Kvarnhjulet, Hus C

Information: Ytterligare två nya deltagare välkomnades. I slutet på varje träff har vi bildvisningdå den som vill får visa fritt valda bilder.

Klubben ska bli presenterad i tidningen FOTO med allmän info och ca 10 av klubbmedlemmars bilder. Uttagandet avgörs i nästa tävling.

Ändringar i kommande program eftersom Janne inte kan närvara när han skulle hålla föredrag.

Lärande: Bilder som berör. Medtagna urklippta tidningsbild som berört presenterades och kommentarerades.Det blev prat om både budskap och teknik.

Tävling: kollektion med 3 bilder på tema Skör.Efter röstning liten diskussion om kollektionerna som fick mest och minst röster. Det hade tyvärr ännuinte ordnats med en en extern klubbb som skulle bedöma bilderna.

Bildvisning: Bertil Björklund tog oss till vandring på Gran Canaria och Teneriffa och Urban Arvidsson tog osstill skidbackarna i Järvsö. Pirkka Siljamäki visade bilder från kaninhopptävling och sin vinnarbildpå tema Svag i Danderyds fotoklubb.