Björn Björnsson

Den 20 november 2018 kom gatufotograf Björn Björnsson och föreläste om bland annat gatufotografi och visade bilder.
Vi fick också ta del av Björns inställning och kunnande då det gäller bilder och bildspel, förfallets skönhet, att komma nära m.m. Se gärna hans portfolio på fotosidan.

Anders Andersson

Tyresö Fotoklubb fick tisdagen 16 oktober 2018 besök av Anders Andersson.
Han är välkänd ekonomijournalist och numera naturfotograf som dels gav goda tips om hur man kan dra nytta av egen verksamhet inom fotobranschen och hur man tar fina naturbilder.

Jenny Puronne

Den 10 april 2018 kom vinnaren av SM i porträttfotagrafi 2017 Jenny Puronne.
Hon berättade hur hon tar porträtt och visade bilder. Se gärna hennes facebooksida eller hemsida

Claes Grundsten

Den 13 februari 2018 kom den kände landskapsfotografen Claes Grundsten.
Han berättade om sitt fotograferande, författande och om sin fotoutrustning. För närmare information om Claes se hans hemsida.

Robert Eliasson

Tisdag den 6 maj 2014 fick fotoklubben besök av Robert Eliasson.

Han är en dokumentärfotograf, som ofta ägnar sig åt gatufotografering. Han reser gärna till andra länder, gärna till Kuba, där han fångar människor i vardagen. Litet smakprov på Roberts bilder kan ses här.

Robert var precis hemkommen från Kuba där han dokumenterat både stadsliv och nu senast lantliv på nära håll.

Han berättade om sitt fotograferande och självklart även om sina resmål. Han agerade också som domare i vår bildtävling med tema Dokumentärfoto.

Erja Lempinen

Den 25 februari 2014 hade vi besök av Tyresöfotograf Erja Lempinen som berättade inspirerande om sitt jobb som fotograf i Sverige och i Finland.

Erjas specialitet är porträtt, interiörer och exteriörer från gamla hus, torp, herrgårdar och slott. Hon är också intresserad av Östersjön och dess liv. Hon har publicerats i olika tidningar, magasin och böcker.

Erja gör även egna projekt som hon visar på utställningar. Vi fick varsin bok "Min mors stad" av Erja som handlade om staden Lovisa i Finland.  Läs mer på Erjas produktion på hennes hemsida.

Som gäst fick Erja även agera domare i tävlingen med tema som hon valt: "Jag, mitt landskap". Hon ville att även klubbdeltagarna skulle rösta, vilket redovisades efter att Erja gett sina omdömen. Hon valde ut tre vinnare  och ytterligare två favoriter, vilka redovisas som domartävling på sidan Tävlingar. Som avslutning ville Erja höra hu var och en hade tänkt med sina bilder.

Leif-Erik Nygårds

Tisdag den 11 februari 2014 hölls en öppen föreläsning med temat Från Marilyn till Påven. Den värdsberömde porträttfotografen Leif-Erik Nygårds berättade om sina bilder och möten med sina modeller.

Leif-Erik Nygårds tog den sista bilden av Marilyn Monroe 1962. Sedan dess har han porträtterat massor av Hollywoodstjärnor och andra storheter så som Påven Johannes Paulus II, Muhammed Ali, Dalai Lama och Sophia Loren, men fotograferar även landskap.

Föreläsningen var ett samarrangemang med ABF Södertörn och Tyresö Teaterförening och ägde rum i Tyresö bibliotek.

Vill du se mer av Leif-Eriks fantastiska bildkollektion besök då hans hemsida.

Bo Bergström

Tisdag den 8 oktober 2013 fick Tyresö fotoklubb besök av Bo Bergström som föreläser och utbildar i ämnena visuell kommunikation och bildkommunikation, bl.a. på Berghs School of Communication och Fotografiska.
Han har utbildat sig i konst- och litteraturvetenskap, pedagogik, marknadsföring, kommunikationsteori och grafisk teori. Han har därefter många års erfarenhet som art director på Stockholms bästa reklambyråer, numera som konsult.

Bo är också författare till flera böcker om visuell kommunikation och om samspel mellan bild och text. En av sina böcker, Bild & budskap, beskriver han som "triangeldrama mellan bildbeställare, fotograf och betraktare".

Bo Bergströms berättar mer om sig själv på sin hemsida: www.bobergstrom.se. Vi kan också ta del av hans medvrekan på Fotosidan om att tala om bilder.

Bo höll en inspirerande föreläsning om viktiga komponenter för budskap i bild. Därefter fick han agera domare i vår bildtävling utifrån hans uppgift Mötet som inte blev av.

Bo tyckte att vi hade generellt presenterat spännande bilder och hade tagit oss an berättelsen med positiv energi. Efter att ha kommenterat varje bild plockade han ut tre favoriter.

Jouko Arvonen

Onsdag den 10 april 2013 fick Tyresö fotoklubb besök av fotograf Jouko Arvonen. Han föreläste om fotograferandets psykologi utifrån djur i vildmarken i Finland och Tanzania.

Jouko är ursprungligen psykolog, numera naturfotograf och researrangör med resor till Östra Finland, Tanzania och Norge. Det handlar om att fånga de vilda djuren med kameran.

Joukos bilder finns att se på Fotosidan. På hans hemsida InsideNature kan man läsa om Jouko och resorna han ordnar.

I samband med gästföreläsningen hade vi tävling där Jouko var domare. Det var så kallad domartävling med en bild var med tema som Jouko valt: Vår i hjärtat. Resultatet kan ses på sida Tävlingar.

Göran Segeholm

Onsdag den 24 oktober 2012 fick Tyresö fotoklubb besök av frilansande skribent och fotograf Göran Segeholm som är uppvuxen i Tyresö. Han pratade om olika fotografiska stilar. Det blev spännande och inspirerande föreläsning samt domattävling som tog hela kvällen!

Kvällens tävling var så kallad domartävling, eftersom vår Göran också agerade som domare. Göran beskrev tävlingens tema Förbrukatså här:

"Utmaningen i samband med mitt föredrag om stil går i stillhetens tecken. Det är inget tema där man ska tolka ett ord, utan bygger på ett särskilt motivval. Du ska fotografera någonting som du en kort stund efter fotograferingen gör dig av med.

• Det kan alltså vara någonting du hittar och ´lånar´tillfälligt (i bästa objet trouve-anda).
• Det kan vara något gammalt bruks- eller prydnadsföremål dom du bestämmer dig för att göra dig av med.
• Det kan vara hushållssopor.

Anledningen är att jag vill göra en uppgift som bygger på form, ljus och komposition - inte ett väl tajmat ögonblick, fint leende eller något särskilt åtråvärt motiv. Vi ska ju prata om stilar, och stilar blir som mest tydliga när man har god tid på sig och lägger ner mycket arbete på formen."

Stilgenomgången fortsatte efter fikapausen då Göran kommenterade varje tävlingsbild. Till sist fick han lov att välja ut sina tre favoriter.

I dag blir det för Görans del mer att undervisa och skriva om fotografi än att fotografera. Han har skrivit tre böcker om ämnet: Fotografens tysta kunskap - vägen till ett personligt bildspråk, Konsten att ta bättre bilder - en inspirationshandbok för dig som vill utvecklas som fotograf! och Fånga bilden - handbok i bildjournalistik.

Dessutom undervisar bland annat på Fotografiska, föreläser han om fotografi, skriver på Fotografibloggen och driver Bildradion, en podcast om fotografi.

Andreas Hillerborg

Onsdag den 12 september 2012 fick Tyresö fotoklubb besök av fotograf Andreas Hillerborg som som föreläste om att filma med stillbildskamera.

Den tekniska biten med att ställa in kameran berättade Andreas om rätt ingående. T.ex. att inte ha för hög kontrast och färgmättnad, tänka på lämpligt ISO-tal, se till att ljudet verkligen fungerar, han visade massor av olika tillbehör (mer eller mindre dyra…).

Varför ska man filma med stillbildskamera? Av flera skäl, tekniken finns inbyggd i kameran, möjligheten att bara ha med en enda kamera vid resor etc. Som med allting annat så finns det både för- och nackdelar. Det är svårare att komma igång med att filma jämfört med stillbildsfotografering. Man behöver förutom ett Lightroom eller ett Photoshop ett program för videoredigering. Det finns för både pc och Mac på marknaden.

Den stora egentliga skillnaden mellan att filma och stillbildsfoto är ju att man “måste” ju kunna berätta en historia på ett annat sätt vid filmning. Någon form av ett manus är bra att luta sig emot.

Läs om Andreas på hans blogg. På Youtube kan man se Andreas film Rolf och kvinnorna del 1, del 2och del 3.

Du kan också se den film som Lars Ternblad spelade in vid detta tillfälle.

Serkan Gûnes

Onsdag den 15 februari 2012 besökte den prisbelönta naturfotografen Serkan Gûnes Tyresö fotoklubb och berättade om sitt fotograferande. Han agerade också domare i vår tävling med det självklara temat "natur".

Serkan började fotografera 2002, bestämde sig att bli naturfotograf 2009, är nu väletablerad och utsågs till Årets Naturfotograf 2009. Han anordnar workshops, har gett ut en fotobok och jobbar med nästa bok "Mindful Photography".

Under besöket hos fotoklubben visade Serkan bilder från nordiska och afrikanska miljöer. Han återkommer gärna till samma ställen, speciellt i närmiljön. Ett av dessa är Tyresta.

Serkan fotar gärna djur och växter, men allra helst landskap. Både det stora och lilla landskapet. Hans bilder brukar ha stark förgrund, som för blicken inåt. Han letar omsogsfullt efter det rätta läget, komponerar noga på frihand men använder sen alltid stativ.

Ljuset spelar alltid stor roll i Serkans bilder och han kan vänta länge på det rätta ljuset. Många av bilderna är tagna i efterljus strax efter solnedgången. Han dras också till höstens och duggregnets starka färger som ska vara naturliga och inte framtagna i bildbehandling. Däremot använder han ofta pol- och gråfilter.

Att kunna tekniken är det viktigaste att börja med, därefter kommer känslan, tipsar Serkan.

På Serkans hemsida www.serkangunes.com kan du läsa om honom och se hans bilder.Serkan Gûnes

Erika Gerdemark

Den 15 november 2011 fick Tyresö fotoklubb besök av fotografen Erika Gerdemark. Hon berättade om sitt fotograferande och fick välja ut sina favoriter bland kvällens tävlingsbilder med tema "ilska".

Erika har fotograferat sedan gymnasiets medieprogrammet och har sedan 2007 kunnat försörja sig på foto.

Hon är mest känd som bröllopsfotograf men gör även tidningsjobb med resereportage och inredning. Därutöver fotograferar hon porträtter samt för företag och en bildbyrå.

De som väljer Erika till sin bröllopsfotograf är medvetna, intresserade av foto och vill ha Erikas speciella stil.

Erika väljer ljusa platser för att så långt som möjligt kunna fotografera i naturligt ljus. Hon styr brudparet, men pratar mycket och är personlig för att få dem att slappna av. Hon strävar efter att det ska kännas spontant, till exempel genom att brudparet får gå mot kameran.

För Erika är det mycket viktigt att få fram stämning, så hon fotar både miljöer och detaljer. I efterbehandling strävar hon efter samstämmiga toner och färger men gör också mycket svartvitt.

På Erikas hemsida www.gerdemark.se kan ni se hur hon själv presenterar sig i bild och text.

Jefferik Stocklassa

Den 8 februari 2011 hade klubben fotograf, författare och Tyresöbo Jefferik Stocklassa som gästföreläsare. Han fick också agerade domare i kvällens tävling med tema "ansikte".

Jefferik visade bilder ur ett par av sina fotoböcker och berättade om sina fotografiska dokumentationer i svartvitt. Han är bland annat känd för böckerna Dagar med Dai, Nagasaki och Sven som alla handlar om levnadsöden. Hans känsla för dem som man har glömt växer till projekt och fotoböcker.

Jefferiks fotograferingstips för oss: dröj kvar länge vid samma motiv och ta många bilder. Det utvecklar och ger valmöjligheter vid ett urval, då alla bilder blir inte bra.

I samband med omdömen på våra tävlingsbilder Jefferik berättade han vad han tycker är viktigt i ansikts- och porträttsbilder: miljö och luft kring ansikten, ljuskällan får redovisas, känsla, naturlighet och ögonkontakt.

Peter Eriksson

Vår gästföreläsare och tävlingsdomare den 5 oktober 2010 var fotograf och Tyresöbo Peter Eriksson. Han berättade om sitt fotograferande från start till idag.

Peter har fotograferat sedan 1996-97 då han gick medieutbildningen i Tyresö med fotografi som specialité.

Han har bland annat jobbat med porträtter i snabba möten och inredningsinteriörer som fått ta längre tid. På senare tid har han experimenterat framgångsrikt med storbildskamera och färgpolaroidfilm i ett långt projekt. Det arbetet blev sedan en utställning till Fotomässan 2009. Han har också givit ut en fotobok på eget förlag.

På hans hemsida www.petere.se kan ni se bilderna som han visade.

Peter fick också vara domare i dagens tävling "nerbrytning". Han har tidigare varit domare hos tre andra klubbar. Vår tävling höll den med högsta och jämnaste kvalitén, tyckte han, men att välja de bästa bilderna är svårt och valet säger mer om domaren än om deltagarna.